• Przejdź do treści

pharmacyshow.pl

  • Zdrowie
  • Seksualność
  • Uroda
  • Odchudzanie
  • Fitness
  • Lifestyle
Jesteś tutaj: Strona główna / Odchudzanie / Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? Co jeść, a czego nie jeść? Dla kogo odpowiednia?

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? Co jeść, a czego nie jeść? Dla kogo odpowiednia?

30 maja 2022 by Magda Zostaw komentarz

Gluten to rodzina białek występujących dietę bezglutenową w ziarnach takich jak pszenica, żyto, orkisz i jęczmień, przy czym pszenica jest zdecydowanie najczęściej spożywana. Dwa główne białka wykluczenie celiakii to glutenina i gliadyna, odpowiedzialne za większość negatywnych skutków zawierają glutenu zdrowotnych .

Gdy mąka pszenna miesza się z wodą, białka glutenowe tworzą lepką substancję i to właśnie ta właściwość sprawia, że ​​ciasto jest elastyczne i nadaje chlebowi przyjemną zawierają glutenu konsystencję .

Nazwa gluten pochodzi od tej lepkiej substancji, która sprawia, że ​​ciasto jest wilgotne. Zboża i żywność produkty mleczne mleko świeże zawierająca gluten nietolerancja glutenu stanowią dużą część współczesnej gluten produkty zbożowe diety, a ich spożycie nadwrażliwość na gluten w dietach zachodnich objawy nietolerancji glutenu szacuje się na 5-20 gramów produkty zawierające gluten dziennie.

Białka glutenowe są bardzo odporne na działanie enzymów proteaz, które rozkładają białka w przewodzie eliminacja glutenu pokarmowym. To niepełne trawienie białka nadwrażliwość na gluten pozwala peptydom dużym jednostkom aminokwasów, zanieczyszczony glutenem które są budulcem białka — przejść przez ścianę jelita cienkiego, a tym produkty przetworzone samym dotrzeć do reszty ciała. Może to wywołać reakcje immunologiczne i stany zapalne.

Dieta bezglutenowa – dla kogo? Wskazania do stosowania diety bezglutenowej

1We Francji liczbę celiakii szacuje się ścisła na 600 000 osób,  od 0,5 do 2% populacji produkty bezglutenowe  lista ogólnej. Ponieważ istnieje podatność genetyczna, posiadanie chorego jednego z ścisła dieta bezglutenowa rodziców zwiększa ryzyko zachorowania. Ale znowu problem polega na tym, że duża część zbóż naturalnie bezglutenowych pacjentów z celiakią dieta bezglutenowa 1200 kcal – jadłospis wykazuje niewielkie objawy lub nie ma ich i nie są konsultowani: tylko 10 do 20% z nich temat diety bezglutenowej jest Czy mozzarella ma gluten naprawdę diagnozowanych”, podkreśla lekarz ogólny.

Rozpoznanie celiakii składa się z dwóch etapów i bezmleczna najpierw z badaniem krwi, które mierzy przeciwciała anty-transglutaminazy typu  a także Mierzy masę genów . A jeśli test jest pozytywny chociaż istnieje około 10% fałszywie dodatni), pacjent będzie musiał przejść zawartość glutenu biopsję jelita dieta bezglutenowa i bez laktozy cienkiego, aby pokazać atrofię kosmków. Dopiero wtedy można postawić ostateczną diagnozę celiakii.

I tam konieczne jest jedyne istniejące spożyciu glutenu leczenie: dieta bezglutenowa . Jeśli diagnoza nie została postawiona, lepiej nie rozpoczynać diety bezglutenowej ostrzega profesor Christophe Cellier.

Ponieważ stosowanie takiej diety może zakłócić badania kasza jęczmienna usuwanie z diety związana z tym odpowiedź immunologiczna jest zmniejszona, a zniknięcie kosmków również ma tendencję do znikania. Nagle kasza jęczmienna nawet jeśli pacjent jest produkty bezglutenowe naprawdę celiakia, testy pokażą, że nie jest: Są to fałszywe negatywy.

Dieta bezglutenowa – zasady

2W swojej książce „ Żywy bezglutenowy dla manekinów” Danna Korn, Alma Rota i Marion Kaplan zdradzają wszystkie certyfikowany owies bezglutenowy sekrety skutecznej diety bezglutenowej. Chodź, nauczmy się :

  • W razie wątpliwości wstrzymaj się kasza jaglana od głosu. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do zawartości glutenu w żywności, nie dotykaj go, kropka. Lepiej być bezpiecznym niż żałować podoba nam się to zdanie, zachowujemy je.
  • Bez pszenicy nie znaczy bezglutenowy naprawdę?. Żywność nie może zawierać pszenicy, a mimo to nie nasiona roślin strączkowych jest bezglutenowa. Szczególnie dotyczy to słodu, gdy jest on wytwarzany z jęczmienia, zboża toksycznego dla rośliny strączkowe osób z nietolerancją glutenu.
  • Wśród zakazanych ziaren paczkowane mięso mielone diety bezglutenowej kasze bezglutenowe znajdziemy: Jęczmień, Pszenżyto, żyto i pszenicę.
  • W niektórych przypadkach owies bezglutenowy sos sojowy jest dozwolony: czysty i nieskażony, może być częścią diety bezglutenowej, ale w sposób ograniczony, nie przekraczając 50 mleko i produkty mleczne gramów dziennie.
  • Ogólnie rzecz biorąc, następujące płatki śniadaniowe kukurydziane produkty spożywcze są bezglutenowe i mogą być spożywane bez obaw owoce, owoce morza, fasola, warzywa, eliminować glutenu orzechy, jaja, ryby z wyjątkiem żywność bezglutenowa
    niektórych spleśniałych serów kaszki błyskawiczne zbożowe mięso i drób.
  • Pokarmy na skrobię, ciastka aperitif, przetwory mięsne, wyroby cukiernicze konfitury, lody naleśniki z kaszy gryczanej, napary i herbaty. Nie zawsze zawierają gluten ale słód jęczmienny lepiej sprawdzić ich skład, aby mieć spokój.

Dieta bezglutenowa – co jeść

Gluten występuje w zbożach takich jak słód jęczmienny pszenica pszenica, pszenica twarda, kamut, pszenica Chorasan, żyto, jęczmień, orkisz i owies. Musisz być czujny, ponieważ są to zboża często produkt bezglutenowy używane w przemyśle spożywczym. Zboża te znajdują się w szczególności w przetworzonej żywności, takiej jak makaron znakiem przekreślonego kłosa pszenny, ravioli, gnocchi, bulgur, przaśny chleb, naleśniki, niektóre pieczywo, pierniki, suchary, ciasta, pączki , gofry, produkty wegetariańskie
ciasta i pikantne lub słodkie herbatniki itp.

Dieta bezglutenowa – czego nie jeść

Żywność zabroniona w diecie bezglutenowej.

  • Ogólnie rzecz biorąc, osób z celiakią bezgluten pieczywo, ciasta, makaron, kasza manna są czy ryż ma gluten zabronione.
  • Produkty mleczne nie stanowią tłuszcze roślinne problemu, z wyjątkiem produktów do smarowania serów i niektórych kremów żelowanych zaleca się ostrożność w przypadku jogurtów o smaku czekoladowym.
  • Należy unikać wędlin delikatesowych czy owies ma gluten
    z wyjątkiem szynki.
  • Owoce można jeść bez problemu z wyjątkiem często mączkowanych suszonych fig.
  • Dopuszcza się świeże mięso i ryby, ale gluten objawia dania gotowane świeże, konserwowane lub mrożone nieprzetworzone mięso należy wykluczyć, ponieważ zawierają błonnika pokarmowego mąkę jako spoiwo.
  • Wszystkie świeże, konserwowane gdzie jest gluten lub mrożone warzywa są możliwe, ale tak zwane puszki „gotowane na parze” mogą zawierać mąkę .
  • Wiele słodyczy zawiera gluten i tylko” czysty cukier lub czyste owoce  słodycze i kwaśne cukierki nigdy nie zawierają glutenu i mogą być spożywane.
  • W końcu należy również unikać piwa, ale błonnik pszenny
    dziś są piwa bezglutenowe.

Dieta bezglutenowa – efekty i opinie

3Opisany po raz pierwszy w 1978 co obecnie produktów zawierających nazywa się nadwrażliwością na co nie zawiera glutenu gluten bez celiakii od kilku lat jest przedmiotem konsensusu naukowego.

Lekarze płatki ryżowe definiują to jako jednostkę kliniczną, w której zboża bezglutenowe spożycie prowadzi do objawów trawiennych i pozatrawiennych, które ustępują napoje mleczne przy diecie bezglutenowej wyjaśnia Catherine Grand-Ravel, objawy celiakii badaczka z Inra.

Ale nie opiera się na mechanizmach autoimmunologicznych, jak w celiakii, ani na mechanizmach alergicznych, jak w przypadku reumatoidalne zapalenie stawów alergii na pszenicę. Objawy do opisania, ale bez narzędzia diagnostycznego: jaka jest ta wrażliwość? Jeśli mieszanki przypraw jedzenie bezglutenowe jest składników mineralnych niezbędne?

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

5Jedzenie jest złożone i osobiste, składników mineralnych ale nie daj się zwieść modom żywieniowym bez przeprowadzenia przypadku alergii pewnych badań. Jeśli Twoim celem jest utrata wagi, skrobia ziemniaczana dieta bezglutenowa może pomóc, ale jeśli po prostu unikasz i spis treści nie pilnujesz warzywa świeże kalorii, możesz nie zrobić dużych postępów.

Jeśli większość konserwy mięsne pochodzi z makaronu skrobiowego, ciast, ciasteczek, białego chleba i precli, ograniczenie spożycia może być mądrą zawierać słód jęczmienny strategią. Zastąpienie kasza gryczana rafinowanych ziaren zdrowymi węglowodanami, takimi jak owoce, warzywa i tanie sery żółte bezglutenowe produkty pełnoziarniste, to dobra wykluczenie badania genetyczne celiakii rada dla każdego.

Czy dieta bezglutenowa może szkodzić zdrowym osobom?

Ten nadmiar produktów bezglutenowych przypomina czekolada do picia mi lawinę żywności o niskiej zawartości węglowodanów, która wypełniła sklepy pod koniec szału diety Atkinsa. Kiedy dieta zaniku kosmków jelitowych niskowęglowodanowa po raz pierwszy stała się popularna ponad 40 lat temu, posiłki składały się głównie z białka i tłuszczu, bardzo ograniczonej liczby owoców i warzyw przekreślonego kłosa i niewiele więcej.

Łatwo było sałatki z majonezem trzymać się przydziału węglowodanów na cały dzień, ponieważ wybór jedzenia był tak ograniczony i nie było potrzeby liczenia kalorii. Nawet z obietnicą, że ludzie będą mogli soki owocowe jeść tyle mięsa, ile chcą, większość straciła dieta bez glutenu na wadze. Ale po części było to spowodowane nudą.

Przy tak małej różnorodności ludzie po prostu jedli mniej. Ilość mięsa, którą człowiek może zjeść jednorazowo, dzień po dniu, jest kaszę jaglaną ograniczona. Nie chcąc przegapić okazji, w kosmków jelitowych ostatnich latach producenci żywności podjęli decyzję i wypuścili potok produktów lista produktów o niskiej zawartości węglowodanów takich jak batoniki czekoladowe, pieczywo, ciastka i ciasta, wszystkie uznane za odpowiednie dozwolonych produktów dla osób obserwujących spożycie napoje herbata węglowodanów.

Nagle ta ograniczona dieta stała się bardziej zróżnicowana niż kiedykolwiek a ludzie przyjmowali więcej kalorii niż ciastka upieczone kiedykolwiek wcześniej i, co nie dziwi, ich waga zaczęła jogurt naturalny rosnąć.

Dieta bezglutenowa – skutki uboczne

Ten specjalista szacuje, że 1% populacji Francji cierpi na celiakię, „prawdziwą” chorobę glutenową, kiedy rosnąca liczba ludzi nie toleruje ale nie cierpi na celiakię, co stanowi łącznie 7% populacji Francji. Ludzie wrażliwi na gluten, ale bez celiakii, mogą rzeczywiście cierpieć na zawierać gluten zespół jelita drażliwego, reakcję, którą niektórzy przypisują fruktanom w pszenicy, żyta i jęczmienia. Należy zauważyć, że fruktany zawierać gluten ą homopolimerami fruktozy związanymi zawierać gluten z pozostałością fruktozylową lub glukozylową cząsteczki sacharozy.

Są syntetyzowane albo co zawiera gluten przez rośliny, albo mięsa mielonego przez mikroorganizmy z sacharozy. Fruktany stanowią, podobnie jak skrobia, zapas węgla dla organizmu, produkty bez glutenu który je gromadzi. Coraz owoce świeże częściej spotyka się osoby praktykujące ajurwedę i komosa ryżowa stosujące dietę bezglutenową.

Wczesne badania pokazują, że celiakia dieta dieta kwasu foliowego bezglutenowa zwiększa złe bakterie i zmniejsza dobre bakterie w jelitach. Rzeczywiście, w badaniu dieta bezglutenowa przepisy opublikowanym w ocet winny 2010 roku w amerykańskim specjalistycznym czasopiśmie. Gut dieta bezglutenowa i bezmleczna. Microbes dziesięciu mężczyzn po trzydziestce w dobrym zdrowiu poddano diecie bezglutenowej przez miesiąc.

Analiza kawa naturalna ich stolca i spożycia dieta bezglutenowa jadłospis pokarmu wyraźnie wskazała, że liczba zdrowych bakterii jelitowych zmniejszyła się, ale także wzrosła liczba choroba trzewna niezdrowych bakterii. Naukowcy wody mineralne doszli do wniosku, że dieta bezglutenowa może choroba duhringa zmienić florę jelitową, a tym samym zagrozić układowi odpornościowemu.

W kategorii:Odchudzanie

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Copyright © 2023 · pharmacyshow.pl | O nas | Polityka prywatności


Należy pamiętać, że publikowane tutaj treści nie zastąpią nigdy profesjonalnej porady medycznej. Nasze artykuły mają charakter informacyjny i są opracowywane o rzetelne i ogólnodostępne informacje oraz prawdziwe opinie użytkowników danych produktów. Warto mieć również na uwadze, że działanie opisywanych tutaj produktów może się różnić w zależności od osoby. Jakiekolwiek roszczenia czy uwagi powinny być kierowane bezpośrednio do producenta, dostawcy lub zainteresowanej osoby trzeciej. Pragniemy nadmienić również, że nie ponosimy odpowiedzialności za wykorzystywanie produktów czy też udzielonych tutaj informacji w sposób niewłaściwy i niezgodny z przeznaczeniem. Jeżeli jednak uważasz, że zamieszczone tutaj informacje są niedokładne lub nieaktualne, prosimy o kontakt w celu ich poprawy.